Boeren en aerofagie

Onder boeren kunnen twee verschillende varianten verstaan worden:

1. Het maag-boeren
Dit is de manier van boeren die de meeste mensen kennen. Er komt lucht uit de maag omhoog. Dit kan komen door het eten van bepaald voedsel of bijvoorbeeld het drinken van koolzuurhoudende dranken.

2. Supragastrisch boeren
Hierbij wordt er lucht aangezogen in de slokdarm die binnen een seconde weer terug geboerd wordt.

3. Aerofagie
Bij deze vorm van boeren wordt er te veel lucht ingeslikt. Deze boer komt dus ook uit de maag, maar het ontstaan van dit boeren is anders dan bij het maag-boeren.

Wat doet de logopedist?
Veel mensen die met één van bovenstaande klachten bij de logopedist terecht komen, hebben al onderzoek gehad bij een maag-darm-lever-arts in het ziekenhuis. Door metingen in de slokdarm te doen, wordt er bekeken om welke manier van boeren het gaat. De behandeling is bij alle drie namelijk anders.
De logopedist helpt door uitleg te geven over wat er gebeurd in het lichaam bij het boeren. Daarna zullen er oefeningen gedaan worden voor de ademhaling, de houding, eventuele spanning in het lichaam en soms ook stemoefeningen. (Als het boeren ontstaat door te veel spanning, kunnen de stembanden aangetast worden).

Binnen Hart voor Logopedie kunnen zowel Petra als Niky u helpen met bovenstaande klachten.

Deze therapie wordt op de volgende locaties aangeboden:MaasbreeHelden en Beringe. Met indicatie van een arts, kan deze therapie ook aan huis gegeven worden.